Jeroen (66) neemt met pijn in zijn hart afscheid van de sport: ‘Het werd fysiek steeds moeilijker’

Jeroen (66) neemt met pijn in zijn hart afscheid van de sport: ‘Het werd fysiek steeds moeilijker’

Voormalig cricketer Jeroen Coster (66) stortte zich na zijn carrière op een leven als fysiotherapeut. Bij de voetballers van HBS en handballers van Hellas behandelde hij honderden sporters, onder wie zijn vrouw Anja. Na decennia zegt de vakman de sport vaarwel, met pijn in zijn hart.

Peter Lotman 21-12-24

Meer dan alleen de bekende fysiotherapeut was Jeroen Coster ook de vertrouwenspersoon van veel voetballers en handballers. Alom gerespecteerd om zijn vakkennis, maar óók omdat sporters bij hem op de tafel hun hart konden luchten. Zonder dat er ooit iets naar buiten kwam.

,,Met heel veel plezier heb ik mijn vak in al die jaren kunnen uitoefenen. Maar ik ben ook blij dat ik mijn loopbaan gedurende het afgelopen jaar kon afbouwen bij B&B Healthcare, aan wie ik de beide praktijken heb kunnen overdoen. Een grote speler in de Haagse regio met sterke banden met handbalclubs en andere sportverenigingen. In ben deze maand 66 geworden en om dan te stoppen vind ik geen schande. Door een neurologische aandoening wordt het fysieke werk steeds moeilijker”, vertelt Coster.

Praktijk bij HBS

Hij heeft altijd als zelfstandig sportfysiotherapeut gewerkt, met de mooiste periode vanaf 2007. Samen met manueel therapeut Sven König richtte hij Herstelsnel.nl op. De praktijk zit in de Zoutmanstraat en sinds 2012 is er ook een locatie op sportpark Craeyenhout bij HBS. ,,Een praktijk met het accent op actieve revalidatie en met veel trainingsfaciliteiten. Een ideale plek voor geblesseerde sporters. Vanaf die tijd ben ik betrokken geraakt bij de begeleiding en krachttraining van de Hellasvrouwen en later de mannenselectie. Verder ben ik sinds jaar en dag betrokken bij de verzorging en fysiotherapie bij HBS voetbal.”

Coster legt uit dat handbal de meest interessante sport was voor hem. Daar zie je ernstige gewrichtsblessures over het hele lichaam, terwijl bij voetbal het leed veelal beperkt blijft tot de benen. ,,Door bij de sporten nauw betrokken te zijn als fysio kwam ik vaak in de unieke situatie om het blessuretraject vanaf het ontstaan in de hal of op het veld tot aan het hervatten van de sport mee te maken. Dat gaf een bijzondere band met geblesseerde sporter.”

Dat ondervond Coster ook met zijn beide zoons Dennis en Wessel, die toevalligerwijs beiden zijn geboren op 4 november maar geen tweeling zijn. ,,Wessel die in de eredivisie handbalde bij Hellas, heb ik tweemaal met ernstig letsel voor operaties naar het ziekenhuis moeten brengen. Hetzelfde heb ik met Dennis meegemaakt bij het cricket, waardoor zijn sportcarrière veel te kort is geweest.”

Rughernia

Coster zelf kan ook putten uit zijn actieve loopbaan als cricketer bij VUC, Quick, waarmee hij 1986 landskampioen werd, en naderhand bij HBS. ,, Als bowler heb ik te veel van mijn lijf gevraagd. Een rughernia-operatie, twee heup- en een knieprothese heb ik eraan overgehouden. Hoe vreemd het ook klinkt, maar deze ernstige blessure-ervaringen zijn mij van pas gekomen in mijn werk. Het weten wat een patiënt daadwerkelijk doormaakt en voelt, kan je beter begrijpen als je de blessures zelf meegemaakt hebt.”

Maar Coster heeft ook de mooie en bijzondere momenten meegemaakt. Tijdens zijn cricketcarrière schopte hij het tot twintig interlands. Hij speelde tegen grootmachten Engeland en Nieuw-Zeeland. De mooiste anekdote? ,,Die keer dat we met Oranje in Nieuw-Zeeland speelden. Erik Dulfer, de vader van de huidige handbalinternational Kelly, en ik werden niet opgesteld. Teleurgesteld besloten we de stad in te gaan. Bij terugkomst in het stadion kregen we de wind van voren. Door blessures stonden de manager en de fysiotherapeut in het veld.”

Gevlucht onder politiebegeleiding

En dan nog die surrealistische ervaring met het Nederlands team in India. ,,Daar moesten we onder politiebegeleiding vluchten voor het goksyndicaat naar een beveiligd hotel. Onze wedstrijden bleken onderdeel van matchfixing te zijn. In die tijd was de Pakistaanse coach vermoord, toen hij dat aan de orde had gesteld.”

Coster kan dus terugkijken op een glanzende sportloopbaan als actief sporter én als fysiotherapeut. Nu gaat hij genieten samen met zijn vrouw Anja Vink, de dochter van de voormalige legendarische sportwethouder Piet Vink.

,,Ik heb haar leren kennen als patiënt in de tijd dat ik bij Hellas werkte. Anja speelde in de top bij Hellas en ik kreeg kaarten voor haar wedstrijd Europa Cup-wedstrijd. Mooie tijd vol hoogtepunten. Ik ga nu verder uitrusten, beleggen, fietsen en genieten van onze 1-jarige kleinzoon Teun. Hij wordt vermoedelijk de nieuwe, linkshandige opbouwspeler bij Hellas.”

FOTO: PATRICK DOLKENS

Landskampioenen uit 2008 schitteren nog steeds bij Hellas: ‘We zijn de jonge tegenstanders te slim af’
KERSTRAPPORT 2024 EREDIVISIE DEN HAAG/WESTLAND