OVERZICHT DEN HAAG/WESTLAND 21 OKTOBER

Het was geen plezierig weekend voor de Westlandse handbalteams. De vrouwen van Quintus verloren met 27-25 bij SEW, de mannen waren met 31-17 kansloos in Beek tegen BFC en VELO kon het thuis niet bolwerken tegen Volendam: 23-35. De mannen van Hellas hielden de eer van de regio hoog door het Opleidingsteam van BEVO in eigen huis met 29-32 te kloppen.

PIEKEN EN DALEN VROUWEN QUINTUS

De vrouwen van Quintuscoach Dirk Loose speelden een wedstrijd met pieken en dalen. Na een zwakke start en een 6-2 achterstand kwam de Heulse formatie op schot. Ook de verdediging functioneerde in die fase een stuk beter. Aanvallend waren Gedy de Raaf en Lieke van Zundert doeltreffend met hun afstandsschoten. Mede door hun treffers kon het team van Loose de achterstand ombuigen naar een 11-15 voorsprong bij de rust.

Dat was knap, maar het lukte Quintus niet die voordelige marge vast te houden. Loose: ,,Een chaotische start van de tweede helft deed ons de das om. Onnodig balverlies en matig afronden zorgden ervoor dat SEW weer helemaal terug in de wedstrijd kwam.”

De thuisclub repareerde de schade tot 16-16 en vanaf dat moment bleef de partij gelijk opgaan. Het lukte Quintus echter niet om nog aan de goede kant van de score te komen.

De sterk spelende Lieke van Zundert werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster.

MANNEN QUINTUS FORS ONDERUIT

De mannen van Quintus zitten duidelijk in de hoeken waar de klappen vallen. Opnieuw ging het jeugdige team van coach Neso Saponjic fors onderuit.  Het werd in Zuid-Limburg maar liefst 31-17 voor de thuisclub, die met het vertrek van een aantal toppers naar Lions toch behoorlijk aan kwaliteit leek te hebben ingeboet.

Maar de Westlanders konden op geen enkele manier in hun spel komen. Coach Saponjic: ,,Wij hebben geen minuut als team gespeeld. Te veel individuele fouten en geforceerde beslissingen. Zowel aanvallend als verdedigend was het beneden ons niveau. Alles wat wij goed deden in de aanloop naar de competitie ging nu verkeerd.”

Het ontbrak bij Quintus aan orde in het spel en het was veel te slordig in de afronding. Onnodig veel kansen werden onbenut gelaten. Duidelijk zichtbaar was, dat het jonge team nog te weinig ervaring heeft om volwassen tegenstand te bieden.

Coach Saponjic was na afloop duidelijk in zijn commentaar: ,,Als wij de weg omhoog willen vinden, dan moet iedere speler eerst zelf goed in de spiegel kijken en zijn eigen spel kritisch beoordelen. Niet wijzen naar teamgenoten, maar jouw eigen uitvoering bekijken.”

Jorian Baauw (4x), Sven Teekens (3), Ali Ahmedov (3) en Xavi Björkström (2) waren de beste schutters.

VELO TEVREDEN ONDANKS VERLIES

Ook de vrouwen van Venéco/VELO maken met een compleet nieuw team moeilijke tijden door. De ploeg van coach Alex Curescu kon tegen Volendam onvoldoende tegenstand bieden en verloor in Wateringen met 23-35. Vooral verdedigend lukte het de thuisclub niet de sterke Volendamse schutters van zich af te houden. In aanvallend opzicht waren de doelpunten te schaars om een werkelijke bedreiging te vormen voor de stevig ingrijpende defensie.

Toch was Curescu niet ontevreden. ,,Het was een van onze betere wedstrijden tot nu toe. Uiteindelijk is de uitslag wat geflatteerd. We hebben in de laatste vijf minuten zes doelpunten weggegeven. Aanvallend nog te onzeker en zenuwachtig, waardoor er te veel fouten werden gemaakt. Er is progressie gemaakt, al hebben we nog een lange weg te gaan.”

VELO toonde in de partij wel steeds veerkracht. Van 6-12 kwam het door vier doelpunten van Kim Schildmeijer terug tot 11-12. In de tweede helft zorgde een opleving voor 18-21 na een 14-20 achterstand.

Uitblinkers waren Kim Schildmeijer met zeven doelpunten en Lotte Duijnisveld met zes treffers én met belangrijke onderscheppingen en assists.

De stemming was na afloop toch positief, omdat VELO de hoogste doelpuntenproductie behaalde dit seizoen en het tevens de kleinste nederlaag was.

,,Mooie aanknopingspunten om verder mee te werken”, luidde dan ook de algemene conclusie.

STERKE EERSTE HELFT MANNEN HELLAS

Het team van trainer/coach Richard Rijkens speelde een voortreffelijke eerste helft in Panningen. ,,De uitvoering was 100% zoals we dat hebben getraind inclusief de gekozen tactiek”, aldus de tevreden oefenmeester na afloop.

De Hagenaars gingen van 4-4 naar 4-8 en van 9-10 naar 10-18. De 11-19 ruststand was derhalve een terechte afspiegeling van het eerste half uur.

,,Na de rust”, oordeelde Rijkens, ,,scoren we wel, maar verslappen we te veel in de dekkingsafspraken waardoor we tegen onnodige tijdstraffen aanliepen. Dat hielp Bevo terug in de wedstrijd. Daarna bleef het gelijkwaardig opgaan waardoor we nooit echt in de problemen kwamen. We maakten het wel nog weer onnodig spannend.”

Uitblinker was Kevin Pronk, die aanvallend de lijnen uitzette en ook verdedigend van onschatbare waarde was. Zelf kwam de dominant spelende Pronk met ruim 71 % tot een hoog scoringspercentage.

In de dekking was specialist Pim van Drimmelen een belangrijke schakel in de Haagse ploeg met daarachter de prima keepende Storm Bolman. Bij 29-32 klonk het eindsignaal en kon Hellas tevreden constateren dat het de Limburgse tegenstander op de ranglijst was gepasseerd.

Doelpunten Hellas: Kevin Pronk (10), Jesse van der Linden (6), Joey van Dalen (4), Olivier Beltman (3), Thierry van Zundert (3), Thomas Beltman (2), Martijn Poot (2), Michael Pronk (1) en Yannick van Zundert (1).