EINDELIJK HEEFT WHC/HERCULES DIE BEGEERDE OVERWINNING TE PAKKEN

EINDELIJK HEEFT WHC/HERCULES DIE BEGEERDE OVERWINNING TE PAKKEN

HOOFDROL VOOR DOELMAN THIJS VAN ZEIJL IN BOEIENDE DERBY TEGEN HELLAS

Eindelijk was daar dan die overwinning waarnaar WHC/Hercules al drie seizoenen had gesmacht. Het team van trainer/coach Wesley Hage klopte rivaal Hellas in de eigen hal met 23-28 en de vreugde-explosie na afloop deed vermoeden dat het Combinatieteam het kampioenschap al had veroverd. Met doelman Thijs van Zeijl in een glansrol was de zege overigens dik verdiend.

Met de indrukwekkende prestatie van de jeugdige goalie (hij deed een dag later gewoon weer mee bij A1) was eigenlijk de overwinning van WHC/Hercules voor een groot deel verklaard. Hij verrichtte zó veel belangrijke reddingen op beslissende momenten, dat het voor de schutters van Hellas een vrijwel onbegonnen taak was om te scoren.

Soms twee, drie keer achter elkaar, óók in de rebound, stopte hij de vijandelijke schoten. Zijn emotionele reactie daarna en zijn gebalde vuisten toonden andermaal aan hoe gedreven Van Zeijl is tijdens een wedstrijd. Hij heeft zichtbaar zijn draai gevonden bij de Haagse club na zijn vertrek bij Aalsmeer.

BETERE AFRONDING

Maar hoe was het dan met die andere topkeeper in het doel bij tegenstander Hellas? Ook Storm Bolman was in uitstekende vorm en was daarmee heel belangrijk voor zijn team. Het optreden van de beide keepers zorgden ervoor dat de eindstand aan de lage kant bleef én ook dat de Hellenen lang in het spoor bleven van de aartsrivaal.

Het verschil was, dat de aanvallers van WHC/Hercules voor een betere afronding zorgden, waardoor Bolman vaak minder kans had. De schutters van Hellas waren té onzuiver om de uitblinkende Van Zeijl vooral in de 1 tegen 1 acties te passeren.+

Onder meer drie strafworpen zagen de Hellenen gestopt worden door de hoofdrolspeler, die het ongekend hoge stoppercentage van 57% bereikte.

Lang ging de strijd dan ook gelijk op, waarbij de Hellenen in de eerste twintig minuten zelfs een paar keer op voorsprong kwamen met bij 8-6 het grootste verschil. De broers Michael en Kevin Pronk en Thomas en Olivier Beltman waren in die fase het meest gevaarlijk voor de thuisploeg. Vooral Olivier Beltman speelde een prima partij met zijn voortdurende dreiging.

WHC/Hercules herstelde echter de zaken snel door een paar tactische ingrepen van coach Hage, die het vooral verdedigend anders neerzette. 

TREFZEKERE MAAS

Sten Maas, opnieuw trefzeker en loepzuiver met zijn schoten uit de rechterhoek, Sil Klompé met zijn altijd dreigende passeeracties en de snelle Andries Bakker in de break zorgden voor de ommekeer bij 9-12. De 11-14 ruststand door treffers van de weer herstelde Lars Vogelaar en de (tijdelijk) teruggehaalde routinier Frank Meeuwisse, gaf een goed beeld van het eerste half uur.

Na het wisselen bleef Van Zeijl dit keer staan en dat was niet verwonderlijk na zijn hoofdrol voor de rust. Tim Frenk begon met het overschieten van een strafworp, maar dat werd hem nauwelijks kwalijk genomen. De overige zevenmeters benutte hij onberispelijk. 

In het verloop van die tweede helft behield het Combinatieteam steeds een voorsprong van twee, drie doelpunten. Klompé, Zwinkels, Meeuwisse, Van de Moosdijken Frenk waren daarbij de succesvolste schutters.

Bij Hellas moest het vooral komen van Olivier Beltman en Kevin Pronk. En Martijn Poot dan, hoor ik u denken? De altijd eerlijke schutter gaf na afloop zelf het antwoord. 

,,Dramatisch slecht was ik. Niks lukte met mijn schoten. Ik heb me maar meer bezig gehouden met de coaching.”

Poot assisteerde daarbij waarnemend coach Bart de Koning, die de zieke hoofdtrainer Richard Rijkens verving. Ook De Koning was duidelijk in zijn commentaar: ,,Te veel kansen gemist, te weinig speldiscipline, te veel technische fouten. Dan win je zo’n wedstrijd niet.”

STERKE, BREDE SELECTIE

In het laatste kwartier bouwde het conditioneel sterkeHercules, zoals zo vaak de laatste wedstrijden, de marge nog wat verder uit van 19-22 naar de 20-26 voorsprong. Wat slordigheden in de teruglopende dekking gaven Hellas nog de gelegenheid om de eindstand op 23-28 te bepalen. Daar kon ook de manverdediging van de thuisclub niets aan veranderen. De beweeglijke Sil Klompé en Jonah Baak profiteerden behendig van de ontstane ruimte.

Coach Wesley Hage was een gelukkig mens: ,,Wij zijn natuurlijk erg blij, dat we hier eindelijk weer eens gewonnen hebben. Verder was het vertoonde spel van ons prima. En wat ik heel positief vind, is dat maar liefst elf verschillende spelers hebben gescoord. Dat geeft de sterkte van onze brede selectie aan.”

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Derby’s zijn vrijwel nooit het toonbeeld van oogstrelend, technisch hoogstaand, handbal. Ook deze keer niet, maar de passie waarmee beide partijen de strijd aangingen en de vele wisselende acties maakten veel goed. Fraaie doelpunten en onbegrijpelijke missers wisseldenelkaar af. Dát maakte het duel het aankijken volledig waard.

Scheidsrechters (****): Kun je een gelegenheidskoppel probleemloos op zo’n beladen derby zetten? Het antwoord was zaterdag een volmondig ja. Laurens van Kessel en Paul Radsma floten een voortreffelijke partij. Beiden misten hun koppelgenoot André Hommen (vakantie) en Marc Vriends (blessure), maar beiden hebben uiteraard de nodige ervaring op BENE-Leagueniveau. En zie, zet die twee samen en het duel verloopt op rolletjes. Goed communiceren met spelers en coaches, hier en daar een praatje en een lach. Zo zien we het graag!

Man-van-de-Wedstrijd: Onbetwist was doelman Thijs van Zeijl de MVP van deze derby. Zijn reddingen waren op beslissende momenten van doorslaggevende betekenis. Hij kreeg terecht vier minuten voor tijd een publiekswissel.

Olivier Beltman krijgt een eervolle vermelding. 

Doelpunten Hellas: Olivier Beltman (9), Kevin Pronk (4), Michael Pronk (3), Thomas Beltman (2), Thierry van Zundert (2), Jesse van der Linden (1), Yannick van Zundert (1) en Martijn Poot (1).

Doelpunten WHC/Hercules: Tim Frenk (8), Sten Maas (4), Sil Klompé (4), Jari van de Moosdijk (3), Stan Zwinkels (2), Frank Meeuwisse (2), Jonah Baak (1), Ziggy Eijsenring (1), Koen Houdijk (1), Andries Bakker (1) en Lars Vogelaar (1).

AD SPORT/PETER LOTMAN

Wedstrijdverslag Dames 1
TIM FRENK LEEFT MET WHC/HERCULES ONTSPANNEN TOE NAAR DERBY