OVERZICHT 16 SEPTEMBER DEN HAAG/WESTLAND

TEAMS QUINTUS ZORGEN VOOR VEEL VREUGDE; HARDE LES VELO

Overwegend overwinningen voor de handbalploegen in de regio Den Haag/Westland. De vrouwen van Quintus verrasten aangenaam door in eigen huis met 26-25 te winnen van het sterke VZV. VELO moest ervaren, dat het vertrek van veel speelsters een zware wissel heeft getrokken op het team. In Geleen walste V&L met 40-14 over de Wateringse ploeg heen. Hellas pakte met 28-22 een regelmatige overwinning op het verzwakte BFC. De mannen van WHC/Hercules klopten in een doelpuntenfestijn PSV met 34-41. Quintus zorgde in Emmen ook voor een gezellige terugreis door E&O met 25-31 te verslaan.

HELLAS kwam in het duel met de kampioen van vorig seizoen, BFC, aanvankelijk moeilijk in de wedstrijd. Via 1-3 werd het wel 7-7, waarna de time-out van coach Richard Rijkens het team op scherp zette. Vooral verdedigend ging het beter, waardoor de thuisclub kon weglopen naar een 14-9 voorsprong. In het tweede half uur werd die marge uitgebouwd naar 20-13 en dat was het sein voor Rijkens om iedereen speelminuten te laten maken. Tot tevredenheid van de Haagse coach pakten ook die spelers het goed op.

Rijkens: ,,Tevreden over de uitvoering van de dekkingsafspraken na twintig minuten, maar we missen te veel kansen. Daardoor konden we, net als tegen Quintus, geen afstand nemen en maken we het onszelf te moeilijk. Om mee te doen met de top-5 moeten we beter afronden en moet vanaf het begin onze dekking goed staan. Dus nog genoeg te doen om echt in vorm te komen.

Verheugend was het goede spel na lang blessureleed van Jesse van der Linden, bekroond met vier doelpunten.

Nieuwkomer Boy van Eijk werkt zichtbaar hard aan zijn wedstrijdritme en kon ook zijn eerste doelpunt laten aantekenen.

Thomas Beltman was met 5 treffers de beste schutter. Broer Olivier Beltman en Kevin Pronk waren opnieuw belangrijk in het terugbrengen van de structuur in de aanval.

,,Maar het meest trots”, vertelde coach Rijkens, ,,ben ik op het feit dat de doelpunten werden gemaakt door 11 verschillende spelers. Dat geeft aan dat we in de breedte sterker zijn geworden.”

Doelpunten: Thomas Beltman (5), Jesse van der Linden (4), Kevin Pronk (4), Joey van Dalen (3), Olivier Beltman (3), Martijn Poot (2), Michael Pronk (2), Thierry van Zundert (2), Boy van Eijk (1), Storm Bolman (1) en Thierry van Zielst (1).

QUINTUS (vrouwen) maakte er voor eigen publiek een fijne avond van door VZV met 26-25 te kloppen. Vooraf leek de club uit Noord-Holland de favoriet en het zou een zware klus worden voor trainer/coach Dirk Loose en zijn dames.

,,En dat werd het ook”, bekende Loose. ,,Zij hebben een brede, fysiek sterke selectie die goed op elkaar is ingespeeld. Zij hebben de afgelopen zomer nauwelijks wijzigingen in de selectie gehad.”

Aanvankelijk ging de strijd nog gelijk op, maar een serie fouten van de thuisclub zorgden ervoor dat VZV vanuit de snelle tegenaanval kon weglopen naar 7-12. Loose nam een tactische time-out, waarna zijn adepten het aanvalsspel goed herpakten.

Na het wisselen was het voor een groot deel stuivertje wisselen. Sterke fases aan beide kanten werden afgewisseld met fouten, waardoor Quintus dan weer een doelpunt voor stond en dan weer achter.

De aanvallend sterke acties en schoten van Phoebe Muller gecombineerd met de scherpe afronding vanuit de hoek door Esmee Verbeek hielpen Quintus in de slotfase richting de goede kant van de score.

In de laatste paar minuten was het verder keepster Lois van Ruijven die met een serie belangrijke stops het verschil maakte.

Loose: ,,Typisch zo’n wedstrijd die tot de laatste seconde spannend bleef. De toeschouwers leefden gigantisch mee en dat kwam de sfeer enorm ten goede.”

Doelpunten: Phoebe Muller (7), Esmee Verbeek (5), Lieke van Zundert (4), Tess van der Knaap (3), Mirthe de Jong (2), Sanne van den Arend (2), Jill van den Berg (1), Joy Grootscholten (1) en Stacey Zuiderwijk (1).

VELO wist van tevoren dat de uitwedstrijd bij V&L zwaar zou worden. De afgelopen twee seizoenen was het er al moeilijk winnen voor de Wateringse club. Maar dat het zó moeilijk zou worden, hadden de nieuwe trainer/coach Alex Curescu, zijn speelsters en de meegereisde supporters niet verwacht.

In de oefenwedstrijden kon VELO vaak lang meekomen, ook tegen ploegen uit de eredivisie. Maar tegen het gretige V&L was het vanaf het begin een heilloze missie. Binnen vijf minuten was het al 3-0 voor de thuisclub en na tien minuten 9-1. Fouten aan VELO-zijde werden genadeloos afgestraft met veel break-outs.

,,Niet zo verwonderlijk”, vond ook Curescu, ,,want voor veel meiden was dit hun eerste echte wedstrijd in de eredivisie. De lange busreis, de zenuwen en alles bij elkaar zullen zeker parten hebben gespeeld. Naarmate we verder komen, zal dat allemaal wel beter gaan. Wij moeten echt nog wennen aan dit niveau.”

Na de 19-7 ruststand ging de Limburgse ploeg verder met het afstraffen van de fouten van VELO. Ook aanvallend kon het maar moeilijk tot scoren komen.

,,Het positieve is wél, dat er veel geleerd is. Daar moeten we de komende tijd ons voordeel mee doen”, hield Curescu de moed erin.

Doelpunten: Femke Mastenbroek, Louise van der Valk, Maaike Moerman, Kim Schildmeijer, Nikki Schildmeijer (allen 2x), Melissa Dijkstra, Bente van Steekelenburg, Isa van Rijn en Jill Hermans (allen 1x).

QUINTUS (mannen) had het vooral het eerste kwartier lastig tegen E&O. Het spel oogde ongeordend in zowel aanvallend als verdedigend opzicht. Er werd volgens trainer/coach Neso Saponjic nauwelijks samengewerkt als team. Met als gevolg veel technische fouten die door de thuisploeg meteen werden afgestraft. De 12-7 voorsprong van de Emmenaren was dan ook verdiend.

Saponjic nam een time-out en riep zijn spelers tot de orde. Dat hielp, want er kwam meer rust en overleg in het spel, waardoor er bij de rust met de 14-14 tussenstand weer perspectief gloorde.

Na de rust werkte Quintus echt als een team met meer overleg in het spel, rustig wachtend op de kansen. Dat leverde een voorsprong op van 21-27 met een aantal goede stops van keeper Jonathan Dobiey. De 25-31 viel uiteindelijk nog ruim uit, maar daar viel niets op af te dingen.

Saponjic was duidelijk in zijn commentaar: ,,De eerste vijftien minuten kansloos gespeeld en de overige 45 minuten zoals het moet. Van -6 naar +6 doelpunten terugkomen is knap en daardoor voelt deze overwinning nog beter dan het gelijkspel van vorige week tegen Hellas.”

Dyon de Graaf was the Man of the Match met zowel in de dekking als in de aanval een opvallende rol. Veel rebounds en in totaal 9 doelpunten.

Doelpunten: Dyon de Graaf (9), Ali Ahmedov (5), Jorian Baauw (5), Xavier Björkström (3), Ques Canninga (2), René de Bakker (2), Sebastiaan Strijers (2), Sven Teekens (2) en Luuk Barendse (1).